Change to English

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

 

«Και ελάλει αυτοίς τον λόγον»

                    (Μάρκ. 2, 1-12)

Η Κυριακή Β΄ των Νηστειών, με την Ευαγγελική της περικοπή, περιγράφει παραστατικά ένα όμορφο περιστατικό από τη ζωή του Κυρίου μας. Κάποια μέρα ο Ιησούς μπήκε στην Καπερναούμ. Δεν πέρασε ώρα και η παρουσία του μαθεύτηκε σ’ όλη την πόλη. Και πριν ακόμα ξεκουραστεί σε κάποιο σπίτι από την ιεραποστολική του πορεία, μαζεύτηκε τόσος κόσμος σ’ αυτό το σπίτι, που δεν υπήρχε χώρος άδειος ούτε στην πόρτα. Κι όλος αυτός ο κόσμος έτρεξε εκεί για να ακούσει το λόγο του, τη διδασκαλία του. Έτσι ο Ιησούς, παρά την κόπωση, «ελάλει αυτοίς τον λόγον», τους δίδασκε το λόγο του Θεού.

Τη στιγμή εκείνη τέσσερεις καλοί άνθρωποι έφεραν στο Χριστό έναν παραλυτικό. Κι επειδή ήταν αδύνατο να τον περάσουν από την πόρτα, τον πέρασαν από τη στέγη, αφού πρώτα άνοιξαν χώρο πάνω σ’ αυτήν. Ο θείος Διδάσκαλος διέκοψε τη διδασκαλία κι έκανε καλά τον άρρωστο. Πρώτα συγχώρησε τις αμαρτίες του, γιατί αυτές τον έκαναν παράλυτο. Κι ύστερα έκανε τα παράλυτα πόδια του καλά. Και υγιής πήρε το κρεβάτι του και πήγε στο σπίτι. Όλοι, τότε, έμειναν κατάπληκτοι από το μεγάλο θαύμα που είδαν τα μάτια τους.

* * *

Όλα είναι θαυμαστά σ’ αυτήν την περικοπή, σ’ αυτό το περιστατικό: Η καλοσύνη των τεσσάρων ανθρώπων. Η πίστη του παραλυτικού. Η συγχώρηση των αμαρτιών του αρρώστου. Και τέλος η θεραπεία του. Εξίσου όμως θαυμαστό είναι κι εκείνο το πρώτο που έκανε ο Ιησούς. Το ότι τους δίδασκε το λόγο του Θεού. Μάλιστα, περισσότερο θαυμαστό αυτό. Κι αυτό γιατί ο λόγος του Θεού:

* Είναιφως.

Όπως ο ήλιος φωτίζει τα μάτια του σώματος, έτσι και ο λόγος του Θεού φωτίζει τα μάτια της ψυχής, φωτίζει το μυαλό. «Η εντολή Κυρίου τηλαυγής, φωτίζουσα οφθαλμούς» (Ψαλμ. 18, 9). Έτσι, όποιος ακούει ή διαβάζει το λόγο του Θεού, δεν έχει πια σκοτάδι στο μυαλό του, αλλά έχει φως. Φως πλούσιο. Φως σαν τον ήλιο. Και με το φως αυτό τα βλέπει όλα ξεκάθαρα. Γνωρίζει τον αληθινό Θεό. Γνωρίζει το σωστό τρόπο λατρείας Του. Γνωρίζει την αξία της ψυχής. Γνωρίζει την ομορφιά της αρετής και τη φρίκη της αμαρτίας. Γνωρίζει γιατί ζει και τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει τη χαρά του παραδείσου. Ο λόγος του Θεού ρίχνει φως σ’ όλα τα θέματα, σ’ όλα τα προβλήματα. Αλήθεια! «Φως τα προστάγματά σου επί της γης» (Ησ. 26, 9). Και όπως τονίζει αλλού ο Δαβίδ: «Λυχνάρι στην πορεία της ζωής είναι ο νόμος σου. Και φως στο δρόμο μου» (Ψαλμ. ριη, 105). Ο φωτισμένος από το λόγο του Θεού σκέπτεται σωστά. Ενεργεί σωστά. Και ζει σωστά.

* Είναι γάλα.

Γάλα, βέβαια,πνευματικό. Γάλα που τρέφει τον χριστιανό στα πρώτα βήματα της χριστιανικής του ζωής. Γάλα γνήσιο, ανόθευτο, καθαρό. Με άλλα λόγια, διδασκαλία ορθόδοξη. Γάλα που μεγαλώνει πνευματικά το χριστιανό και τον οδηγεί στη σωτηρία. «Με γάλα σας πότισα», γράφει στους Κορινθίους ο Απ. Παύλος (Α΄ Κορ. 3, 2). Και ο Απ. Πέτρος σημειώνει: «Σαν βρέφη νεογέννητα ποθήσατε το πνευματικό, γνήσιο και ανόθευτο γάλα της θείας διδασκαλίας, για να μεγαλώσετε με αυτό και να καταλήξετε στη σωτηρία» (Α΄ Πέτρ. 1, 2). Γάλα χαρακτηρίζεται ο λόγος του Θεού για να τον ποθούμε, όπως ποθούν τα βρέφη το γάλα το μητρικό.

* Είναι ψωμί.

Γάλα είναι η πρώτη τροφή της ψυχής. Και ψωμί είναι η δεύτερη τροφή. Σκληρή τροφή, αλλά ωφέλιμη. Είναι τροφή που τρέφει πλουσιότερα την αθάνατη ψυχή μας. Όπως το σώμα θέλει το δικό του ψωμί, έτσι και η ψυχή θέλει το δικό της, κι αυτή, ψωμί. Και το ψωμί αυτό είναι ο λόγος του Θεού. Όταν ο διάβολος πείραξε το Χριστό στην έρημο και του είπε να κάνει τις πέτρες ψωμιά, για να χορτάσει τη σωματική του πείνα, ο Ιησούς απάντησε στο διάβολο: «Δεν ζει ο άνθρωπος μόνο με ψωμί, αλλά και με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού» (Ματθ. 4, 4).

* Είναι καθρέφτης.

Είναι καθρέφτης που μας δείχνει ποιοι είμαστε μπροστά στο Θεό και ποιοι πρέπει να γίνουμε.Ο λόγος του Θεού μας φανερώνει όλα τα ψεγάδια της ψυχής. Όλα τα ελαττώματα, τα πάθη και τις κακίες. «Αν κανείς είναι ακροατής του λόγου του Θεού… αυτός ομοιάζει με άνθρωπο που κοίταξε καλά το πρόσωπό του στον καθρέφτη…» (Ιακ. 1, 23-25). Όσοι καθρεφτίζονται από το λόγο του Θεού, όσοι τον ακούν ή τον μελετούν, αυτοί αλλάζουν. Έτσι, βλάσφημοι, κλέφτες, ανήθικοι, φονιάδες, φιλάργυροι, μέθυσοι, όταν καθρεφτίστηκαν στο Ευαγγέλιο, άλλαξαν κι έγιναν άγιοι.

Αδελφοί,

Ο λόγος του Θεού είναι φως. Φωτισθείτε. Είναι γάλα πνευματικό. Ποτιστείτε. Είναι ψωμί της ψυχής. Τραφείτε. Είναι καθρέφτης. Καθρεφτιστείτε. Και τότε θα γίνετε όλοι σας καλοί.       

 

  

επιστροφή
Αναζήτηση