Change to English

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ........

 

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ

ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

από την Ι.Μ.Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας: «Προϊόν ενότητος, αγάπης και αληλεγγύης το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας»

20 Φεβρουαρίου2015, 23:03

Φωτογραφικό Υλικό

Το απόγευμα της Τετάρτης 18 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου εκδήλωση για το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου έγινε η εκδήλωση, κατακλύστηκε από πολλούς πολίτες της Ιεράς Πόλεως, οι οποίοι προσήλθαν αναγνωρίζοντας το ποιμαντικό έργο της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και για να στηρίξουν με την παρουσία τους τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Ομιλητής ήταν ο γνωστός σε όλους για το ποιμαντικό έργο που αναπτύσσει στον τομέα των φυλακών πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Γερβάσιος Ραπτόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η διακονία στην απαξιωμένη κοινωνία των κρατουμένων».

Ο π. Γερβάσιος, με λόγο απλό και κατανοητό, μετέφερε τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει στα 38 χρόνια της διακονίας του στον ευαίσθητο χώρο των φυλακών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέσω της «Διακονίας Αποφυλακίσεως Απόρων και Κρατουμένων» της Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Αδελφότητος «Η Οσία Ξένη» κατάφερε να αποφυλακίσει 16.000 απόρους κρατουμένους καταβάλλοντας το ποσό των 5.000.000 € που συγκέντρωσε από τις εισφορές των χριστιανών. Ο π. Γερβάσιος τόνισε ότι στη νοοτροπία των ανθρώπων, αλλά και των ίδιων των φυλακισμένων, υπάρχει η αντίληψη ότι είναι δίκαιο οι άνθρωποι αυτοί να βρίσκονται στις φυλακές και ότι καλά παθαίνουν, όμως δεν θα πρέπει ξεχνάμε ότι στο πρόσωπο του κάθε κρατουμένου συναντάμε τον Χριστό «εν ετέρα μορφή».

Επίσης αναφερόμενος στην παρουσία του στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου ανέφερε ότι αποτελούσε ένα παιδικό του όνειρο να επισκεφτεί το Μεσολόγγι, που είναι ποτισμένο με το αίμα των Ηρώων της Πατρίδος μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι

επιστροφή

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΝ κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΝ

Ι. Μ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

 

Ο ιερέας των φυλακισμένων μίλησε στην μητρόπολη Καλαβρύτων

Φωτογραφίες Ι. Μ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Ακόμη μία κυριακάτικη εσπερινή ομιλία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Νεότητας Νέοι Ορίζοντες της μητρόπολης Καλαβρύτων την Κυριακή, όπου ομιλητής ήταν ο Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος, Ιεροκήρυκας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα «Η απαξιωμένη κοινωνία των κρατουμένων».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην πολυετή διακονία του στον τομέα των φυλακισμένων συνανθρώπων μας και τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει με τους συνεργάτες του της Αδελφότητος Η Οσία Ξένη όλα αυτά τα χρόνια, καθώς έχουν επισκεφθεί φυλακές σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας υλική, αλλά, το σημαντικότερο, πνευματική βοήθεια και ένα λόγο παρηγορίας σε αυτούς τους ανθρώπους, «τους ελαχίστους αδελφούς», κατά τον λόγο του Κυρίου, οι οποίοι αντιμετωπίζονται, τις περισσότερες φορές, με καχυποψία και ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.

Αυτή η διακονία, όμως δεν είναι τίποτε περισσότερο από την εφαρμογή του λόγου του Κυρίου από την περικοπή του Ευαγγελίου της μελλούσης Κρίσεως “ἐν φυλακῇ  ἤμην  καὶ  ἤλθετε πρός  με” (Ματθ. 25,36). Ο κάθε χριστιανός οφείλει να έχει πάντοτε ως οδηγό στη ζωή του την αγάπη προς τον πλησίον του, διότι κάθε ενδεή συνάνθρωπο που συναντάει, είναι πάντοτεο Χριστός «εν ετέρα μορφή» και πρέπει να τον βοηθήσει όσο και όπως μπορεί.

Η Αδελφότητα προσφέρει την αγάπη «στους ανθρώπους που δεν αγαπήθηκαν ποτέ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ομιλητής, έχοντας ως σύνθημα «η ζωή μας είναι σύντομη, ας βιαστούμε να κάνουμε το καλό στον κόσμο», αλλά και ως προσευχή την εξής «Κύριε, μάθε μας να αγαπήσουμε αυτούς που δεν αγαπήθηκαν. Κάνε μας να υποφέρουμε με τον πόνο των άλλων. Μην επιτρέψεις πια να ευτυχούμε μόνοι μας. Δώσε μας την αγωνία της παγκόσμιας δυστυχίας και φύλαξέ μας από τη λησμονιά των άλλων».

Μετά το πέρας της ομιλίας, πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του πανοσιολογιωτάτου ομιλητή, ο οποίος έχει προσφέρει τα μέγιστα στον τομέα των φυλακισμένων συνανθρώπων μας, αλλά και στην Εκκλησία. 

Στην προσωπικότητα και το έργο του, καθώς και στις διακρίσεις που έχει λάβει ο π. Γερβάσιος αναφέρθηκε εκτενώς ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Καλαβρύτων.

Ο επιχώριος μητροπολίτης, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον π. Γερβάσιο που αποδέχτηκε την πρόσκλησή του και βρέθηκε στην μητρόπολη, εξήρε την διακονία του και την εν γένει προσφορά του σε έναν τόσο δύσκολο τομέα και του απένειμε αναμνηστικό δίπλωμα και τιμητική πλακέτα, ως ένα αντίδωρο ευγνωμοσύνης για την παρουσία του. 

Εκ μέρους του κλήρου της μητρόπολης, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου, παρέδωσε στον π. Γερβάσιο εικόνα της Παναγίας Τρυπητής και τον ευχαρίστησε για την τόσο ενδιαφέρουσα ομιλία του.

 


 

.

ΒΙΝΤΕΟ 1ον ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΓΕΡΒΑΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΓΕΡΒΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ μέσα στα πλαίσια της διεξαγωγής του 8ου συνεδρίου της Καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου <<ΑΤΤΙΚΟΝ>>

ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ

Get Adobe Flash player

2ον ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ στον πατέρα Γερβάσιο Ραπτόπουλο

Τιμητική εκδήλωση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ.Σεραφείμ, για τον πατέρα Γερβάσιο Ραπτόπουλο, στο Κατάστημα κράτησης Γρεβενών.

ΠΗΓΗ greveniotis.gr

 

«Άγιος» των φυλακισμένων τιμήθηκε στα Γρεβενά (video)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών, επισκέφθηκε σήμερα (Πέμπτη 28/8/2014) τις φυλακές Γρεβενών στις οποίες τέλεσε αγιασμό. Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, με την ιδιότητα του Μητροπολίτη Καστορίας, μετά τον αγιασμό τίμησε με την Ύψιστη τιμητική διάκριση της Μητροπόλεως , τον «Χρυσούν Σταυρόν της Παναγίας της Μαυριωτίσσης»,  τον...

Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Γερβάσιο Ραπτόπουλο, γόνο της γρεβενιώτικης  γης,  για την επί 38 χρόνια προσφορά και δράση του προς τους φυλακισμένους τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Στην τελετή παρέστησαν ο Δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αρμπάρας και ο νέας Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος είναι Ιεροκήρυκας εδώ και 38 χρόνια. Έχει επισκεφθεί φυλακές σε 90 χώρες. Έχει αποφυλακίσει 15.500 άπορους κρατουμένους, δίνοντας 4,4 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που προήλθαν από προσφορές ανθρώπων που γνωρίζουν το έργο του.

Τον Οκτώβριο του 2012 προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης από τη Νορβηγική Ακαδημία. Δίκαια τον αποκαλούν «Άγγελο των φυλακισμένων».

Όταν ακούς τον πατέρα Γερβάσιο, δεν καταλαβαίνεις την ηλικία του. Είναι 83 ετών. Γεννήθηκε στον Αιμιλιανό Γρεβενών το 1931. Και όμως, όταν μιλάει για τους φυλακισμένους, για τους ανθρώπους που βοηθά να αποκτήσουν και πάλι την ελευθερία τους και να ακολουθήσουν το δρόμο του Θεού, νομίζεις ότι ξανανιώνει.

Η χάρη του Θεού είναι αυτή που του δίνει τη δύναμη να ταξιδεύει από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη, εξηγεί ο ίδιος : «Έχω τέτοια όρεξη, τέτοια αγάπη, τέτοιο μεράκι, που αν μου πείτε τώρα να φύγω για την Ιρλανδία, να φύγω για την Αλάσκα, έφυγα αμέσως. Εάν μου πείτε για φυλακή έγινα πουλί και πέταξα».

Το έργο του ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου του 1978, όταν υπηρετούσε στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης. Την των Αποκρεών. Είναι η Κυριακή που διαβάζεται στη Θεία Λειτουργία η Ευαγγελική περικοπή της κρίσεως : «εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με». Αυτή η φράση τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με τους ανθρώπους, που για μικροαπάτες, κυρίως, βρίσκονται στη φυλακή και δεν έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν την ποινή τους.

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ανεπίσημα, τότε, ως «Ημέρα του Φυλακισμένου» και αργότερα ως «Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων».

Το όνομά του είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η ζωή του είναι ένα συνεχές ταξίδι. Από τη μία φυλακή στην άλλη. Όσο μακρυά και αν είναι, εάν κάποιος άνθρωπος χρειαστεί τη βοήθειά του, θα πάει να τον βρει. Χωρίς να κοιτάξει χρώμα, φυλή ή θρησκεία.

Μπορεί να μην ξέρει τη γλώσσα τους μας είπε, ξέρει όμως να ακούει τη φωνή τους. Όπου και αν βρέθηκε, τον δέχθηκαν με σεβασμό και αγάπη. Κάποιοι τον κοιτούσαν με περιέργεια. Δεν είχαν ξαναδεί από κοντά χριστιανό ορθόδοξο κληρικό.

Όταν μάλιστα, σε μια φυλακή της Νέας Ζηλανδίας, τον υποδέχθηκαν ιθαγενείς Μαορί, εξεπλάγην, όταν τον χαιρέτησαν με τον παραδοσιακό τρόπο, ακουμπώντας τη μύτη τους στη δική του.

Έχει μάθει να σέβεται τους ανθρώπους, τις παραδόσεις τους, να ακούει τα προβλήματά τους, και όπως μπορεί να βοηθάει και να μεταφέρει το μήνυμα αγάπης του Ιησού.

Σε αυτούς που αναρωτιούνται, γιατί δίνει τόσα χρήματα σε αυτούς που έχουν φυλακισθεί και όχι σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και δεν έχουν υποπέσει σε κάποιο αδίκημα, απαντά ότι το έργο του είναι ιεραποστολικό. Δουλειά του είναι να είναι κοντά στους αμαρτωλούς, για να τους φέρει στον ίσιο δρόμο.

Όπως ο γιατρός, θα ασχοληθεί με τον ασθενή που είναι πιο βαριά άρρωστος, έτσι και αυτός ασχολείται με τους αμαρτωλούς που έχουν τη διάθεση να μετανοήσουν ειλικρινά

.

Απόσμασμα από τιμητική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο

Αναζήτηση