Change to English

Επιστολές

 

             ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΕ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

 

Σε κάθε αποφυλακιζόμενο επιδίδεται μαζί με το αποφυλακιστήριο και επιστολή της Διακονίας μας, σαν μια προσωπική μας γνωριμία μαζί τους. Παρόμοια επιστολή επιδίδεται την ημέρα της αποφυλακίσεώς του και σε κάθε αλλοδαπό κρατούμενο στη δική του γλώσσα.

Ήδη έχουμε μεταφράσει την επιστολή αυτή σε οκτώ (8) γλώσσες. Αγγλική. Γαλλική. Αραβική. Ρωσική. Αλβανική. Ρουμανική. Τουρκική. Πολωνέζικη.

Ακολουθούν μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες.

   

 

ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ

«ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΩΣ ΑΠΟΡΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ»                                                                  ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:……./……../20..

Τ.Θ. 10 147

541 10  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

                                                                             «Ου γαρ ήλθον ίνα κρίνω τον κόσμον, 

                                                                          αλλ’ ίνα σώσω τον κοσμον» (Ιωάν. 12, 47)

 

Αγαπητέ μας κ. ………………………………………………….

Τώρα που παίρνεις το δρόμο, και με τη δική μας συνδρομή, ελεύθερος πια, για το σπίτι σου και την κοινωνία, θέλουμε να σου πούμε δυο λόγια αγάπης.

Όσο καιρό ήσουν στη Φυλακή κρατούμενος, σε σκεπτόμασταν και ημείς. Λέμε και ημείς, γιατί πρώτα, ίσως και περισσότερο, σε σκέπτονταν οι δικοί σου. Οι άνθρωποι του σπιτιού σου. Κι αυτό που μας έκανε να σε σκεπτόμαστε, ήταν η αγάπη μας. Μια αγάπη, που μας την εμπνέουν τα λόγια του Χριστού μας: «Εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με…». «Εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. 25, 36, 40).

Αν στη ζωή σου διέπραξες αδίκημα, για το οποίο και φυλακίσθηκες, αυτό ημάς δεν μας εμποδίζει σε τίποτε να σε αγαπούμε. Ο Χριστός μάς έμαθε, με το θείο του λόγο, να ξεχωρίζουμε τον άνθρωπο από το οποιοδήποτε αδίκημά του, είτε το διέπραξε θεληματικά είτε άθελα. Ο γιατρός αγαπά τον άρρωστο, αλλά μισεί και πολεμά την αρρώστια του. Αυτό κάνουμε και ημείς. Αγαπούμε τον κρατούμενο, αλλά μισούμε και πολεμούμε το αδίκημά του. Άλλωστε, όπως είπε ο Ιησούς σ’ αυτούς που τον κατηγορούσαν, γιατί έδειχνε αγάπη στους τελώνες και αμαρτωλούς και έτρωγε μαζί τους, «ου χρείαν έχουσιν οι ισχύοντες ιατρού, αλλ’ οι κακώς έχοντες» (Ματθ. 9, 12). Δεν έχουν ανάγκη από γιατρό οι γεροί, αλλά οι άρρωστοι.

Όσο ήσουν, λοιπόν, στη φυλακή, σε σκεπτόμασταν. Αλλά δε στεκόμασταν μόνο στη σκέψη. Η σκέψη μας γινόταν προσευχή. Προσευχόμασταν για σένα κι ας μη γνωρίζαμε το όνομά σου. Το γνώριζε ο Κύριος, που σε αποκαλεί, όπως και ημείς, «αδελφό». Έτσι σε σκεπτόμασταν και προσευχόμασταν για σένα. Σαν αδελφό. Έτσι, όπως και σε προσφωνούμε στην αρχή. Και μην υποτιμήσεις την προσευχή. Είναι κι αυτή έκφραση αγάπης. Έμπρακτης αγάπης. Γιατί μόνον όποιος αγαπά προσεύχεται. Και ημείς σε αγαπούσαμε. Και προσευχόμασταν να σου δίνει ο Κύριος δύναμη, ώστε να σηκώνεις καρτερικά το σταυρό αυτής της δοκιμασίας.

Σε σκεπτόμασταν στον καιρό της δοκιμασίας σου. Προσευχόμασταν. Και παράλληλα φροντίζαμε να κάνουμε πιο γρήγορη την αποφυλάκισή σου. Δυνατότητα να μειώσουμε την ποινή σου δεν είχαμε. Είχαμε όμως δυνατότητα να πληρώσουμε τα δικαστικά σου έξοδα και χρέη, που συ σαν άπορος δεν μπορούσες να το κάνεις. Έτσι συντομεύσαμε την αποφυλάκισή σου.

Ειλικρινά, χαιρόμαστε που σε βοηθήσαμε, όσο σε βοηθήσαμε, να γυρίσεις πιο γρήγορα στην κοινωνία ελεύθερος. Θα χαιρόμασταν ωστόσο περισσότερο, αν γύριζες και πνευματικά ελεύθερος. Μη μας παρεξηγείς γι’ αυτή μας την ευχή. Σαν άνθρωποι έχουμε όλοι μας, σχεδόν, πάθη. Έστω ελαττώματα. Αυτά δημιουργούν μια φυλακή στον καθένα. Τη φυλακή των παθών. Τα πάθη είναι τα δεσμά της ψυχής. Απ’ αυτή τη φυλακή των παθών, απ’ αυτά τα δεσμά, πολλοί κρατούμενοι γυρίζουν ελεύθεροι στην κοινωνία. Σ’ άλλους, πάλι, η φυλακή γίνεται μια «Δαμασκός». Όπως ο μεγάλος διώκτης του Χριστιανισμού, ο Σαούλ, στο δρόμο προς τη Δαμασκό γνώρισε, πίστεψε και αγάπησε τον διωκόμενο Χριστό και αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος απόστολός του, ο απόστολος Παύλος, έτσι και πολλοί κρατούμενοι γνωρίζουν μέσα στη φυλακή το Χριστό και, όταν αποφυλακίζονται, γίνονται κήρυκες της χριστιανικής πίστεως. Όπως εκείνος ο κατάδικος Ρώσος Ντοστογιέφσκι.

Με αυτή μας την ευχή, να γυρίσεις και συ στην κοινωνία ένας καλός χριστιανός και κήρυκας της χριστιανικής πίστεως, εκ μέρους των επωνύμων και ανωνύμων χριστιανών, που συνδράμουν τη Διακονία μας αυτή, και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ, διατελούμε,

Με εγκάρδιες ευχές και αγάπη Χριστού

Για τη «ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΩΣ

ΑΠΟΡΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ»

 

Αρχιμ. Γερβάσιος Ιωάν. Ραπτόπουλος

Ιεροκήρυξ

Αναζήτηση