Change to English

ΣΗΚΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΑΣ

 

«Και αράτω τον σταυρόν αυτού»

             (Μάρκ. 8, 34- 9, 1)

Η Κυριακή Γ΄ των Νηστειών βρίσκεται στο κέντρο της Μεγάλης Σαρακοστής. Γι’ αυτό και η Εκκλησία προβάλλει σε τιμητική προσκύνηση τον Τίμιο Σταυρό. Και το κάνει αυτό για να πάρουν οι χριστιανοί δύναμη στον πνευματικό τους αγώνα. Γιατί σταυρός θα πει πάλη σκληρή. Σταυρός θα πει αγώνας αποφασιστικός και ολοκληρωτικός εναντίον της αμαρτίας. Έτσι ο σταυρός είναι η σημαία, το σύμβολο των αγωνιστριών ψυχών. Και σαν ένα τέτοιο σύμβολο φτερώνει πνευματικά τις αγωνίστριες ψυχές στον πιο ευγενικό τους αγώνα.

Αλλά ο σταυρός έχει και μια άλλη σημασία. Ο σταυρός σημαίνει τους πόνους και τα βάσανα της ζωής. Σημαίνει τις ποικίλες θλίψεις που δοκιμάζει κάθε ψυχή στην πορεία αυτής της ζωής. Όταν κάνουμε λόγο για το σταυρό, δεν μπορούμε να τον ξεχωρίσουμε από τον Εσταυρωμένο Ιησοῦ. Ούτε, πάλι, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον Εσταυρωμένο Ιησού από το σταυρό. Σταυρός και Ιησούς είναι μαζί. Μια ευλαβής ψυχή έλεγε συχνά: «Αν επιθυμείς αληθινά να κατέχεις το Χριστό, μη τον ζητήσεις χωρίς το σταυρό».   

Ο Ιησούς σήκωσε το σταυρό του. Και ήταν ο σταυρός του βαρύς. Πολύ βαρύς. Η αχαριστία πρώτα. Αχαριστία από εκείνους που αμέτρητες φορές ευεργέτησε. Ύστερα η περιφρόνηση, οι ύβρεις, οι βλασφημίες, η προδοσία από το μαθητή του, τα φρικτά πάθη. Και τέλος η θυσία πάνω στο σταυρό, ανάμεσα σε δυο ληστές. Ας το ξαναπούμε: Και ήταν ο σταυρός του βαρύς. Κι όμως τον σήκωσε αγόγγυστα. Τον σήκωσε αποφασιστικά μέχρι το τέλος, για να φθάσει, ύστερα από την πικρή γεύση του, στην ανάσταση.

Ανάλογο σταυρό θα σηκώσουμε και ημείς στη ζωή μας. Άλλος μεγάλο σταυρό και άλλος μικρότερο. Ανάλογα με τις δυνάμεις του. Χωρίς σταυρό δεν θα φθάσουμε στην ανάσταση. Χωρίς πόνους και βάσανα είναι αμφίβολη η σωτηρία μας. Γι’ αυτό και οι Απόστολοι τόνιζαν πάντοτε στους χριστιανούς, ότι «διά πολλών θλίψεων δει ημάς εισελθείν εις την βασιλείαν του Θεού» (Πραξ. 14, 22). Πρέπει να περάσουμε από πολλές θλίψεις για να μπούμε στη βασιλεία των ουρανών.

Οι σταυροί, οι θλίψεις, μας ταπεινώνουν. Μας φέρνουν κοντύτερα στο Θεό. Μας εξαγνίζουν. Μας εξαγιάζουν. Οι θλίψεις είναι ευλογία. Γι’ αυτό και ο Θεός επιτρέπει , για το καλό της ψυχής μας, να έχουμε ο καθένας μας κάποιο σταυρό. Και είναι οι σταυροί πολλοί. Αμέτρητοι και διάφοροι. Σταυροί απίθανοι. Σταυροί που δεν τους βάλαμε ποτέ στο μυαλό μας. Ας αναφέρουμε, ενδεικτικά, δυο-τρεις από τους συνηθισμένους σταυρούς:

* Οι αρρώστιες. Όλες οι αρρώστιες. Και εκείνες που μας κάνουν να πονούμε φρικτά. Και εκείνες που μας καθηλώνουν για καιρό πάνω στο κρεβάτι. Και εκείνες που μας αφήνουν παράλυτους για όλη μας τη ζωή. Είναι σταυρός οι αρρώστιες. Αλλά σταυρός που μας φέρνει κοντά στο Θεό. Ακούστε τη φωνή ενός αρρώστου. Ακούστε τα λόγια που έγραψε στη γυναίκα του και στα παιδιά του από το Νοσοκομείο: «Γυναίκα μου και παιδιά μου, με την αρρώστια έκοψα τα βαριά ελαττώματά μου… Παρακαλείτε το Θεό να σωθώ και να γυρίσω πάλι κοντά σας».

* Η ιδιότροπη σύζυγος. Μια ιδιότροπη σύζυγος είναι μεγάλος σταυρός στο σύζυγο, που έκανε τα πιο όμορφα όνειρα για τη ζωή του μέσα στο γάμο. Οι αναποδιές της γυναίκας του γκρεμίζουν μέσα στην ψυχή του το ένα μετά το άλλο τα όνειρα αυτά. Πληγώνουν θανάσιμα την ευαίσθητη ψυχή του. Και τον οδηγούν σε πρόωρα γεράματα. Κι όμως πρέπει να σηκώσει το σταυρό του. Να υπομείνει τις κακοτροπιές και τις παραξενιές της. Και μέχρι τέλους.

* Ο τύραννος σύζυγος. Υπάρχουν νέες με λεπτά αισθήματα. Νέες που εξευγενίσθηκαν από τη διδασκαλία του Χριστού μας. Νέες που έβαλαν σαν σκοπό στη ζωή τους να γίνουν καλές και σεμνές μητέρες. Όμως ο σύζυγός τους αποδεικνύεται, με τον καιρό, τύραννος πραγματικός. Ξεμυαλισμένος, από παράνομες αγάπες, φέρεται σκληρά και βάναυσα στην καλή γυναίκα του. Τι σταυρός! Ωστόσο εκείνη τον υπομένει. Σηκώνει το σταυρό της. Και, με τον τρόπο αυτό, αγιάζει.

* Τα άσωτα παιδιά. Η μεγάλη χαρά για τους χριστιανούς γονείς είναι τα παιδιά. Πόσο όμως βαθιά πληγώνεται η καρδιά της μάνας και του πατέρα, όταν αυτά παίρνουν το δρόμο της ασωτίας! Σταυρός βαρύς για τους γονείς η ασωτία των παιδιών τους. Σταυρός όμως που τον σηκώνουν αποφασιστικά.

Σταυρωμένοι μου αδελφοί,

Κοιτάξτε τον Εσταυρωμένο Ιησού μας και σηκώστε καρτερικά το σταυρό σας μέχρι τέλους. Ο σταυρός του Κυρίου ας σας δίνει κουράγιο στον ανηφορικό Γολγοθά της ζωής σας. Κάποια μέρα θα φθάσετε και σεις στην ανάσταση.      

          

 

  


 

Αναζήτηση