Change to English

Η ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Ακολουθει φωτογραφικό ρεπορτάζ της εκδήλωσης.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Δια μέσου των αιώνων κανείς δεν καταδέχτηκε να αναφερθεί με τόση συμπάθεια και αγάπη για τους φυλακισμένους όπως ο Χριστός, ο οποίος όχι μόνο μιλάει για αυτούς με αγάπη και συμπόνοια, αλλά και ταυτίζει τον εαυτό Του με αυτούς.

Ο πατήρ Γερβάσιος στις αλήθειες με τη Ζήνα

ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ

                                                                                                    

 

Πάσχα 2016

Αρ. Πρωτ.: 5492

 

 

 

Προς

Τα Καταστήματα Κράτησης Ελλάδος

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ

* * *

Αγαπητοί μου αδελφοί κρατούμενοι,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Αληθώς ανέστη οΚύριος.

Μαζί με την άνοιξη της φύσης αναστήθηκε οΧριστός. Άνοιξη κι Ανάσταση πάνε πάντα μαζί. Ηάνοιξη είναι ηβάση όλων των εποχών. Και η Ανάσταση ηβάση της πίστεώς μας. Χωρίς Ανάσταση δεν υπάρχει Χριστιανισμός. «Ἐάν ὁΧριστός δέν ἀναστήθηκε, μάταιη καί ψευδής εἶναι ἡπίστη μας» (Κορ. 15, 14), λέει οΑπ. Παύλος. ΟΧριστός, μέχρι την ανάστασή Του, μας μιλούσε για την αιώνια ζωή. Με την ανάστασή Του όμως μας έδωσε την αιώνια ζωή. Χωρίς Ανάσταση δεν υπάρχει πνευματική ζωή. Δεν υπάρχει χαρά και φως στη ζωή μας, δεν υπάρχει ελπίδα. Κανένας, ούτε φιλόσοφος ούτε επιστήμονας ούτε καλλιτέχνης, δεν τόλμησε να αναμετρηθείμε το θάνατο. Μόνον οΧριστός πήγε να τον συναντήσει και, με σύμβολό Του τον αιματοβαμμένο του σταυρό, αναδείχθηκε νικητής τουθανάτου και κατατρόπωσε τον διάβολο και τα πανούργα τεχνάσματά του.

Από τότε δεν υπάρχει θάνατος πια. «Ποῦσου θάνατε τό κέντρον; Ποῦσου ἅδη τό νῖκος;», ψάλλει θριαμβευτικά και αναστάσιμα ηΕκκλησία μας. Όπου οΧριστός εκείκαι ηανάσταση. Εκείκαι ηζωή. Εκείκαι ηελπίδα. Εκείκαι οουρανός. «Ἀναστάς ὁἸησοῦς ἀπό τοῦτάφου… ἔδωκεν ἡμῖν τήν αἰώνιον ζωήν», την οποία είχαμε χάσει εξαιτίας της αμαρτίας. Εξαιτίας της πρώτης παρακοής στη μοναδική εντολή τουΘεού. Τώρα δεν μένει σε μας παρά να γίνουμε άξιοι αυτής της αιώνιας ζωής που ηανάστασή του μας χάρισε σαν δώρο. Τιμή για μας, που είμαστε δημιουργήματα τουαναστάντος Χριστού. Τιμή που φέρνει όμως και ευθύνη. Την ευθύνη να γίνουμε όλοι καλοί, όπως ήταν Εκείνος καλός. Άγιοι, όπως Εκείνος ήταν άγιος. Τέλειοι, «ἐν μηδενί λειπόμενοι» (Ιακ. 1, 4). Εκείνος να φωτίζει τα πάντα στη ζωή μας. Τις σκέψεις μας. Τις κοιμισμένες συνειδήσεις μας. Τα σκοτάδια της πλάνης, της αβεβαιότητας, της κακοδαιμονίας μας. Να φωτίζει όλους τους δρόμους της ζωής μας. Και να μας οδηγείστην αλήθεια και στη χαρά. Στην αρετή και στην τελειότητα. Στην πνευματική ανάσταση. Για να ψάλλουμε μαζί με τους αγγέλους, τις μυροφόρες γυναίκες και τους αποστόλους ότι ανἐστη οΚύριος. «Οὐκ ἐστιν ὧδε, ἀλλ̕ἠγέρθη» (Λουκ. 24, 6).

Και μαζί Του να αναστηθούμε κι εμείς σε μια νέα πορεία ζωής. Μακριά από τα πάθη και τις ατιμίες. Χωρίς εγωισμούς και θυμούς, πλεονεξίες και κακίες, τις οποίες «αἰσχρόν ἐστι καί λέγειν» (Εφ. 5, 12). Αλλά με πνεύμα μετανοίας και αποφασιστικότητας να είμαστε ευάρεστοι με τα έργα μας στο Θεό, να ζήσουμε τον «ἐπίλοιπον χρόνον» της ζωής μας εργαζόμενοι μόνο για «ὅσα ἐστίν ἀληθῆ, ὅσα σεμνά, ὅσα δίκαια» (Φιλιπ. 4, 8) και ηχάρη τουΑναστημένου Χριστούθα είναι πάντα μαζί μας.                       

Με εγκάρδιες ευχές, τιμή και αγάπη

.στην Ε κπομπή <<ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ>>

Ομιλίες του Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κυρίου Νικηφόρου και πατρός Γαβριήλ μοναχού στην Αδελφότητά μας

Τους Διευθυντές των Καταστημάτων Κράτησης ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΗΝΥΜΑ

ΑΡΧΙΜ.  ΓΕΡΒΑΣΙΟΣ ΙΩΑΝ. ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ «Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ»

ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

«Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά»

ΤΗΛ.: 23920/25-866,  ΦΑΞ: 23920/25-391

e-mail: Info@diakonia-filakon.gr

Τ.Θ. 10 397, 541 10  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

         Πάσχα, 2014

                                  

 

Προς

Τους Διευθυντές των Καταστημάτων Κράτησης

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΗΝΥΜΑ

«Εγώ ειμι η ανάστασις και η ζωή»                 

                                       (Ιωάν. 11, 25)

Η ανάσταση του Χριστού είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Κανείς δεν μπόρεσε διαχρονικά να κλονίσει έστω κατ’ ελάχιστον την αλήθεια αυτή με πειστικά επιχειρήματα. Ούτε αυτοί οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι του ιουδαϊκού λαού πέτυχαν να αμφισβητήσουν την ανάσταση του Χριστού. Γι’ αυτό και, για να διαψεύσουν την αδιάψευστη αυτή αλήθεια, χρηματοδότησαν τον κάθε στρατιώτη της κουστωδίας, της φρουράς του τάφου, με πολλά χρήματα, με τη συμβατική υποχρέωση  ο καθένας να λέγει στο λαό ότι «οι μαθηταί αυτού, του Ιησού, νυκτός ελθόντες έκλεψαν αυτόν ημών κοιμωμένων» (Ματθ. 28, 13).    

Μάταιο όμως! Το ψέμα ήταν ολοφάνερο. Σπανιότατο, έως αδύνατο, όλοι οι στρατιώτες της κουστωδίας, της φρουράς, να κοιμηθούν, τη στιγμή που είχαν αυστηρότατη διαταγή από το Ρωμαίο Έπαρχο Πόντιο Πιλάτο, με βαρύτατες συνέπειες σε περίπτωση που θα συνέβαινε έστω και ένας μόνο στρατιώτης να αποκοιμηθεί. Ο Εκατόνταρχος, ο Κεντυρίων, αρχηγός της κουστωδίας, θα το αντιλαμβανόταν, οπότε θα τιμωρείτο αυστηρά ο αποκοιμηθείς στρατιώτης.

Εξάλλου ο Κεντυρίων και δυο στρατιώτες αρνήθηκαν επίμονα να πάρουν «μαύρα» χρήματα. Το θεώρησαν πολύ ταπεινό να εξαγορασθούν με «μαύρα» αργύρια. Παρέμειναν αμετάπειστοι και αρνήθηκαν να μπουν στο κύκλωμα των διεφθαρμένων ανθρώπων της εποχής. Έμειναν και έζησαν αδιάφθοροι, έστω κι αν αυτό τους στοίχισε μαρτυρικό θάνατο. Γιατί και οι τρεις πίστεψαν στη θεότητα του Χριστού με την ομολογία του Κεντυρίωνα Λογγίνου· «αληθώς Θεού υιός ην ούτος» (Ματθ. 27, 54). Μια θαρραλέα ομολογία την οποία έκανε ο αργηχός της κουστωδίας του Γολγοθά όταν ο Ιησούς «εξέπνευσεν» (Λουκ. 23, 46), μετά το σεισμό της ώρας εκείνης. Είναι περιττό να σημειωθεί ότι οι τρεις πλέον μαθητές του Χριστού έγιναν κήρυκες της ανάστασης του Χριστού και στην Ιουδαία και στην πατρίδα τους Καππαδοκία όπου, μετά την αποχώρησή τους από το Ρωμαϊκό στρατό, αποσύρθηκαν και εκεί έλαβαν το στεφάνι του μαρτυρίου.

Μολονότι και σήμερα ακόμη ο Ιησούς είναι «σημείον αντιλεγόμενον», «εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών» (Λουκ. 2, 34), ωστόσο, κατά την έκφραση του εξόριστου Μ. Ναπολέοντα στο νησί της Αγίας Ελένης στον Ατλαντικό Ωκεανό, «…και αυτήν την ώρα χιλιάδες άνθρωποι θα επιθυμούσαν να πεθάνουν γι’ αυτόν… Τι άβυσσος μεταξύ της βαθιάς αθλιότητάς μου και της αιώνιας βασιλείας του Χριστού, που σε κάθε γωνιά της γης τον αγαπούν, τον λατρεύουν και τον δοξάζουν!».

Για να προσθέσει και ο Ερνέστος Ρενάν τη δική του αλήθεια, το δικό του ύμνο: «Αναπαύθητι νυν εν τη δόξη σου, ευγενής Μυσταγωγέ… Μυριάκις πλειότερον αγαπώμενος από της εποχής του θανάτου σου ή κατά τας ημέρας της επιγείου αποστολής σου, θα καταντήσης επί τόσο ακρογωνιαίος λίθος της ανθρωπότητος, ώστε το να αποσπασθή το όνομά σου εκ του κόσμου τούτου θα διασαλεύετο ούτος μέχρι θεμελίων… Τέλειε νικητά του θανάτου, είσελθε εις το βασίλειον εις ο αιώνων λατρευταί θα σε ακολουθήσουν διά της βασιλικής οδού, την οποία εχάραξες».

Αγαπητοί μου αδελφοί κρατούμενοι,

«Χριστός Ανέστη! Αληθώς ανέστη!». Και αυτή η ανάσταση εμπνέει και στον καθένα μας τη δική του ανάσταση. Στην πατρίδα μας, που τόσο δεινοπαθεί στις ημέρες μας, τη δική της ανάσταση. Ανάσταση από κάθε ηθική μας πτώση. Την οικονομική μας κρίση. Τη δική σας ελευθερία, όχι μόνον από τον πληκτικό χώρο στον οποίο εκτίετε τη μια και την άλλη ποινή, αλλά και από τα διάφορα πάθη, των οποίων τα δεσμά είναι πιο πικρά και πιο βασανιστικά. Αλλά και σε μας τη δική μας πνευματική ελευθερία. Όχι από τη μια και την άλλη Φυλακή, αφού εμάς «δεν μας έπιασαν ακόμα», όπως τούτο σας το λέγω πάντα με το σχετικό ανέκδοτο, όταν σας επισκέπτομαι στο χώρο της δοκιμασίας σας, αλλά και από τα δικά μας πάθη, μικρά ή μεγάλα. Γιατί ποιος άνθρωπος υπάρχει που δεν τον βαραίνει, δεν τον τυραννεί κάποιο πάθος; Να το πω και αλλιώς. Ποιος άνθρωπος είναι αναμάρτητος;  Η μαρτυρία του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη είναι κατηγορηματική. Ποια η μαρτυρία; «Εάν είπωμεν ότι αμαρτίαν ουκ έχομεν, εαυτούς πλανώμεν και η αλήθεια ουκ εστιν εν ημίν» (Α΄ Ιωάν. 1, 8). Να η μεγάλη ευκαιρία, τώρα με το Πάσχα. Να γιορτάσουμε και τη δική μας ηθική και πνευματική ανάσταση. Αμήν.           

Με εγκάρδιες ευχές και αγάπη

 

Αρχιμ. Γερβάσιος Ιωάν. Ραπτόπουλος

Διάκονος των Κρατουμένων

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο πατήρ Γερβάσιος στα εκπαιδευτήρια της κας Μαίρης Ράπτου

Η δύναμη της αγάπης (ομιλία στα εκπαιδευτήρια.)

Η εκδήλωση της ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Mε πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2012, ημέρα Κυριακή και ώρες 12-2,30 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. ,η εκδήλωση της ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ «Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά», από την Ορθόδοξο Αδελφότητα «Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ», για τα τριάντα πέντε χρόνια (1978-2012) άσκησής της στο χώρο των Φυλακών εντός και εκτός Ελλάδας. Πλήθος κόσμου ,περίπου 1300 άτομα, παρακολούθησαν με αισθήματα συγκίνησης και χαράς το όλο πρόγραμμα.Σε επόμενο χρόνο  θα αναρτηθούν φωτογραφίες και αποσπάσματα από τις ομιλίες των ομιλητών, οι οποίοι περιέγραψαν με πληρότητα και ζωντάνια το έργο της Διακονίας.Μιας Διακονίας, χάρη στην οποία αποφυλακίσθηκαν 15.200 άποροι μικροποινίτες κρατούμενοι και φυγόποινοι από 90 χώρες του κόσμου, με αντίστοιχη δαπάνη 4.100.000,00 ευρώ.

 

Η επετειακή αυτή εκδήλωση πλαισιώθηκε από εκλεκτούς ομιλητές: Τον Θεολόγο, Φιλόλογο και Δημοσιογράφο κ. Χρήστο Κούρτη. Τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ε.τ. και Δρ. Νομικής κ. Βασίλειο Νικόπουλο. Τον Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Νικόλαο Μέρτζο και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Γερβάσιο Ι. Ραπτόπουλο, τακτικό ιεροκήρυκα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος και καθιέρωσε τη Διακονία αυτή της αγάπης στο χώρο των Φυλακών πριν από 35 χρόνια.  Προηγήθηκαν Ύμνοι με το χορό των ιεροψαλτών του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, πολιούχου Θεσσαλονίκης, με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Βασίλειο Σπυριδόπουλο, Τραγούδια από τη Χορωδία της Εστίας Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος Πολίχνης με χοράρχισσα την κ. Μαρία Χαραλαμπίδου,Φιλόλογο, και Χοροί Μακεδονίας με χορευτικό μαθητριών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινει αναφορά στο θεάρεστο έργο της προσφοράς στον κρατούμενο, που έχει παγκόσμια και καθολική αποδοχή.

 

35 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

επιστροφή

35χρονα της ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΩΣ ΑΠΟΡΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ <<Ο ΑΓΙΟΣ ΛΗΣΤΗΣ ΤΟΥ ΓΟΛΓΟΘΑ>>

ΕΝΘΥΜΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΜΑΣ (ΔΑΠΑΚ) ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Get Adobe Flash player

O Άγιος Ληστής του Γολγοθά απέκτησε τον πρώτο του ναϋδριο σε όλο τον κόσμο, στη Θεσσαλονίκη

O Άγιος Ληστής του Γολγοθά απέκτησε το πρώτο του ναϋδριο σε όλο τον κόσμο, στη Θεσσαλονίκη

Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013 20:56

Ο ληστής κρεμόταν πάνω στον σταυρό, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το Σταυρό του Χριστού, πάνω στον Γολγοθά. Βαθιά μετανιωμένος είπε προς τον Θεάνθρωπο: "Κύριε, μνήσθητί μου, όταν έλθεις εν τη Βασιλεία σου". Ο Χριστός ανταποκρίθηκε στην ειλικρινή μεταμέλειά του και του είπε: "Αμήν λέγω σοι, σήμερον μετ' εμού έση εν τω παραδείσω".
Ήταν ο πρώτος άγιος που πέρασε στον Παράδεισο. Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά τιμάται από την ορθόδοξη εκκλησία αλλά ουδέποτε Ιερός Ναός είχε αφιερωθεί σε αυτόν! Πριν από ένα μήνα, ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά απέκτησε τον πρώτο του Ναϋδριο σε όλο τον κόσμο! Βρίσκεται στην "αγκαλιά" της Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας "Η Οσία Ξένη", στη Θεσσαλονίκη και πλέον αποτελεί τον προστάτη άγιο της Διακονίας Αποφυλάκισης Απόρων Κρατουμένων.

"Ψυχή" τόσο της Αδελφότητας όσο και της Διακονίας είναι ο αρχιμανδρίτης πατέρας Γερβάσιος. Για 36 χρόνια ο πατέρας Γερβάσιος στέκεται δίπλα από τους φυλακισμένους όλου του κόσμου, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή ή θρήσκευμα. Η Διακονία του έγινε γνωστή σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και το έργο του έχει αναγνωριστεί από τους πάντες. Άλλωστε, έχει βραβευτεί πολλές φορές, ενώ η φήμη του έφτασε έως την επιτροπή των βραβείων Νόμπελ.
Όμως, η Διακονία στερούνταν από έναν προστάτη άγιο. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να επιλέξει τον Άγιο Ληστή του Γολγοθά. Ο πατέρας Γερβάσιος έψαξε στα βιβλία και με έκπληξη διαπίστωσε ότι κανένας ναός σε όλο τον κόσμο δεν είναι αφιερωμένος στον πρώτο άγιο της Ορθοδοξίας. "Βάλαμε στόχο να ανεγείρουμε στην έδρα της αδελφότητας και της διακονίας ένα μικρό ιερό ναό στη μνήμη του Αγίου μας. Έστω, ένα ναϋδριο για να προσευχόμαστε σε αυτό για όλους τους κρατούμενους της γης. Να ανάβουμε ένα κερί γι' αυτούς. Και για όσους πέθαναν στο χώρο των φυλακών, εντός και εκτός Ελλάδας. Να μπορούμε να τελούμε στο δικό τους ναϋδριο, κάθε χρόνο, μία ορισμένη μέρα, μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών τους", ανέφερε στον Τύπο της Κυριακής. Παραδέχθηκε ότι ήταν αδύνατη η ανέγερση Ιερού Ναού. "Το κόστος θα ήταν τεράστιο. Γι' αυτό επιλέξαμε ένα προκάτ ναϋδριο. Μία προκατασκευασμένη μικρή εκκλησία, πάντα με την άδεια και την ευλογία του Μητροπολίτη Κασσανδρείας κκ Νικοδημου", πρόσθεσε ο πατέρας Γερβάσιος.
Με μεγάλο κόπο, θυσίες, δόσεις και πολλές δωρεές από τους πιστούς, το ναϋδριο τοποθετήθηκε στην αυλή της αδελφότητας στην Περαία Θεσσαλονίκης. Η πρώτη λειτουργία τελέστηκε ανήμερα του εορτασμού του Αγίου Ληστή του Γολγοθά, την 12η Οκτωβρίου.

Έκτοτε, ο Άγιος αποτελεί τον προστάτη της Διακονίας Αποφυλάκισης Απόρων Κρατουμένων, η οποία έχει αποφυλακίσει περισσότερους από 15.000 κρατουμένους καταβάλλοντας τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Ο αεικίνητος γέροντας δέχεται κάθε μέρα φαξ από αστυνομικά τμήματα και φυλακές. Τον ενημερώνουν για κάποιο άπορο κρατούμενο που δεν μπορεί να βγει καθώς αδυνατεί να πληρώσει το χρηματικό πρόστιμο. Αμέσως αξιολογείται η κατάσταση και κατατίθενται τα χρήματα. «Είναι άτομα που βρίσκονται στα κρατητήρια για μικροαδικήματα. Έχουμε θέσει ως όριο τα 400 ευρώ για κάθε αποφυλάκιση. Το χαμηλότερο ποσό που έχουμε πληρώσει είναι 8,10 ευρώ και αφορούσε συνάνθρωπό μας που δεν είχε να εξαγοράσει δύο μέρες από τη συνολική ποινή που του είχε επιβληθεί. Βέβαια, εξετάζουμε την κάθε περίπτωση χωριστά. Έτσι, έχουμε πληρώσει 9.900 ευρώ για καταδικασθέντα ο οποίος είχε υποστεί τρία εγκεφαλικά και η κράτησή του στις φυλακές θα σήμαινε βέβαιο θάνατο», είπε στον ΤτΚ.

Ποιος είναι ο πατέρας Γερβάσιος
Ο Γερβάσιος (κατά κόσμον Γεώργιος) Ραπτόπουλος γεννήθηκε το 1931 τα Αιμιλιανά Γρεβενών. Το 1950 πέρασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Έγινε κληρικός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε στις Μητροπόλεις Σιδηροκάστρου Σερρών, Θεσσαλονίκης, Σερρών & Νιγρίτης και Κασσανδρείας. Το 1966 ίδρυσε την Αδελφότητα «Η Οσία Ξένη» και το 1978 συστάθηκε η «Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων». Έχει επισκεφτεί όλες τις ελληνικές φυλακές και σωφρονιστικά καταστήματα στην Αλβανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Μαδαγασκάρη, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Αυστραλία, τα νησιά Φίτζι κ.α.

Πηγή:http://www.thestival.gr

Αναζήτηση