Change to English

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ

Από την αναρτήσεις της www.romfea.gr

Διαχρονική πορεία της ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

 

     

 

 

 

 

x

 

Υπό τη σκέπη του, κρατούμενοι όλου του κόσμου

 

 

 

 

 

Εχει κάθε λόγο να νιώθει πλήρης και ευτυχής, αν αναλογιστεί κανείς, πως έχοντα συμπληρώσει τα 79 του χρόνια, συνέβαλε στην αποφυλάκιση περισσότερων από 13.000 απόρων φυλακισμένων σε Ελλάδα και άλλες 80 χώρες σε όλες τις ηπείρους, συγκεντρώνοντας περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά των ποινών τους.

Πρόκειται για τον Αρχιμανδρίτη Γερβάσιο – το κοσμικό του όνομα είναι Γεώργιος Ραπτόπουλος - ιδρυτή της Αδελφότητας "Οσία Ξένη", Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη Διαμαντένια Ριμπά, ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος, δίνει ένα μάθημα κουράγιου, δηλώνοντας πως "αυτό που παίρνουμε είναι πολύ περισσότερο από αυτό που δίνουμε. Δεν μπορεί να αγαπάς τον Θεό και να μην αγαπάς τον άνθρωπο"

Γεννηθείς στον Αιμιλιανό Γρεβενών το 1931, ένα από τα πέντε παιδιά φτωχής οικογένειας, νοιώθει τα πρώτα σκιρτήματα στην ψυχή του, από νωρίς ακούγοντας το Θείο λόγο. Τακτικός ιεροκήρυκας από το 1959, δηλώνει ότι δεν περίμενε τόσο μεγάλη ανταπόκριση από την πλευρά των πιστών, όταν πρότεινε σε μία συντροφιά αντρών να οργανώσουν επίσκεψη στους κρατούμενους της Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας.

Ηταν Μάρτιος του 1978, όταν 15 τουριστικά λεωφορεία, με 750 Σερραίους, επισκέφθηκαν τους κρατούμενους της Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας κι αυτή ήταν η αρχή μιας θαυμαστής προσπάθειας, η οποία μέσα από σημαντικές δυσκολίες, συνεχίζει να στέφεται με επιτυχία. Για μία δεκαετία, οι επισκέψεις, οι οποίες πλήθαιναν και σε συχνότητα και σε όγκο, γίνονταν στην ίδια φυλακή. Παράλληλα, είχε αρχίσει και η συγκέντρωση χρημάτων, από δωρεές των πιστών για την αποφυλάκιση απόρων κρατουμένων, που βαρύνονταν με μικροποινές, ή για τα δικαστικά τους έξοδα.
 
Το 1985, η "Διακονία Αποφυλάκισης Απόρων Κρατουμένων και Φυγόποινων" εντάχθηκε στους τομείς της Αδελφότητας "Η Οσία Ξένη", την οποία είχε ιδρύσει, από το 1966, ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος. Από το 1989, οι επισκέψεις επεκτάθηκαν σε όλες της φυλακές της Ελλάδας και από εκεί σε όλες τις φυλακές του κόσμου, ξεκινώντας το 1999 από την Αίγυπτο, όπου τον κάλεσαν οι τρεις καταδικασμένοι σε θάνατο δια απαγχονισμού, Έλληνες ναυτικοί του μότορ σιπ "Θανάσης", που κρατούνταν στις φυλακές Ελ Κανάτερ.

Ακολούθησαν πολλές επισκέψεις σε χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Μαδαγασκάρη, την Κύπρο, ενώ όσο το έργο του πατήρ Γερβάσιου γινόταν γνωστό, τόσο πλήθαιναν και τα αιτήματα για βοήθεια, αιτήματα, τα οποία εξακριβώνονται από την κοινωνική υπηρεσία της κάθε φυλακής.
Μέσα στο 2010, ο Αρχιμανδρίτης προγραμματίζει επισκέψεις σε φυλακές στη Γαλλία και τη Γερμανία όπου θα συναντήσει Έλληνες κρατούμενους.

Το Πάσχα του 2009, ο πατέρας  Γερβάσιος είχε την πρώτη του συνάντηση με τον Πάσσαρη στη Ρουμανία – από τότε, τον έχει επισκεφθεί πέντε φορές.

Για το έργο του, τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια το 2008, με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, ενώ έχει λάβει πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις.

Για όσους επιθυμούν να συνδράμουν το έργο της Διακονίας Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων ισχύει λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: (ΙΒΑΝ: GR 5001102170000021729614582)

Στοιχεία επικοινωνίας με την Aδελφότητα "Οσία Ξένη": T.Θ. 10 147, 541 10 Θεσσαλονίκη, τηλ: 003023920-25866 003023920-25866, φαξ: 003023920- 25391, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@diakonia-filakon.gr.

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ Κ.ΠΑΣΣΑΡΗ

Αναζήτηση