Change to English

greveniotis.gr ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΓΕΡΒΑΣΙΟ

Παρά την κρίση στην Ελλάδα, Έλληνας ιερέας επισκέπτεται φυλακές και εξαγοράζει την ελευθερία κρατουμένων πληρώνοντας τις ποινές τους.

(ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ-Associated Press)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΕΛΛΑΔΑ-Στις γερμανικές εφημερίδες αυτήν την εβδομάδα με πηχιαίους τίτλους έγινε λόγος για τον BernieEcclestone, τον αρχηγό της FormulaOne, που αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας 100 εκατομμύρια δολλάρια για να κλείσει η δίκη για τη δωροδοκία του. Στην Ελληνική Δικαιοσύνη, το χρήμα μετράει με άλλον τρόπο: Επιτρέπεται σε φυλακισμένους που κρατούνται για μικροαδικήματα να εξαγοράζουν την ελευθερία τους-κατά μέσο όρο με πέντε ευρώ την ημέρα.

Οι πλούσιοι έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Ο Έλληνας όμως Ορθόδοξος ιερέας Γερβάσιος Ραπτόπουλος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εξόφληση μικροποινών φυλάκισης απόρων κρατουμένων.

Ο μειλίχιος 83χρονος Γέροντας με τη μακριά λευκή γενειάδα και τα μαύρα ράσα έχει βοηθήσει επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες περισσότερους από 16.000 κρατουμένους να αποκτήσουν την ελευθερία τους, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία κρατεί η ΔΙΑΚΟΝΙΑ του. Η ελληνική αυτή Νομοθεσία έχει εφαρμογή μόνον σε ανθρώπους που καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια για αδικήματα όπως απλή απάτη, σωματική βλάβη, κατοχή όπλων, παράνομη υλοτομία και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών.

Το φιλανθρωπικό του όμως έργο γίνεται όλο και πιο δύσκολο, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο π. Γερβάσιος, 83 ετών, λέει ότι τα έσοδα της ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ του, τα οποία προέρχονται εξολοκλήρου από συνδρομές του κόσμου, έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση της Ελλάδος. Και ότι συγχρόνως υπάρχει μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρατουμένων οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν για να αποφυλακισθούν.

Είπε ο π. Γερβάσιος σε μια του συνέντευξη στο ASSOCIATEDPRESS: «Όπου οι άνθρωποι θα πρόσφεραν 100 ευρώ ($135), τώρα δίδουν 50 ($67). Αλλά αυτό δεν μας σταματά στο έργο μας».

Η κρίση, εξαιτίας της οποίας έχουν χειροτερέψει οι συνθήκες διαβίωσης στις Φυλακές, καθιστούν τις προσπάθειές του ακόμη πιο επίπονες.

«Η κοινωνία μας απορρίπτει τους φυλακισμένους και τους περιθωριοποιεί, είπε. Συχνά λένε κάποιοι άνθρωποι γι’ αυτούς: «Καλά να πάθουν».

Πίσω από τα σίδερα της φυλακής, οι κρατούμενοι χρειάζονται επίσης χρήματα για να αγοράσουν απαραίτητα είδη όπως χαρτί τουαλέτας και σαπούνι, όταν οι συνήθως πενιχρές προμήθειες από τη φυλακή τελειώνουν. Ο π. Γερβάσιος τους βοηθά και σ’ αυτό, είτε με μετρητά είτε με προσφορές σε είδος.

Οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές φθάνουν τους 13.000-πολύ περισσότεροι από τη χωρητικότητα των φυλακών, αναγκάζοντας τις Αρχές να στοιβάζουν τους κρατουμένους στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων, μέχρι να βρεθεί χώρος σε κάποια φυλακή.

Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ του π. Γερβασίου διαθέτει μέχρι 500 ευρώ ($675) για κάθε κρατούμενο που βοηθά, αλλά το ποσό που χρειάζεται κάθε φορά ποικίλλει. Μερικές φορές όμως κι ένα μικρό ποσό έχει μεγάλη αξία.

«Κάποτε στείλαμε σ’ έναν κρατούμενο 8,50 ευρώ. Ήταν το ποσό που του έλειπε και δεν μπορούσε να το συμπληρώσει, για να αποφυλακιστεί», είπε ο π. Γερβάσιος.

«Αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις, έχουμε προσφέρει περισσότερο από ό,τι αντέχει το ταμείο της ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ. Προσφέραμε, για παράδειγμα, 10.000,00 Ευρώ ($13.500) για έναν κρατούμενο που ήταν άρρωστος και πολύτεκνος»

.

Με κέντρο ένα προάστειο της Θεσσαλονίκης, της πόλης αυτής του Ελληνικού Βορρά, ο π. Γερβάσιος έχει επισκεφθεί φυλακές σε περίπου 90 χώρες-μεταξύ αυτών στη Μαδαγασκάρη, Αυστραλία, Ρωσία, Αλβανία, Ισραήλ, Αίγυπτο και Ν. Ζηλανδία-επιχειρώντας να αποφυλακίσει Έλληνες κρατουμένους εκεί.

Οι κυριότεροι συνεργάτες του στο φιλανθρωπικό του έργο είναι ένα σύνολο αδελφών αφιερωμένων στο Θεό, που αποτελούν την Ορθόδοξη Αδελφότητα «Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ».  Έχει πλέον κατά νόμον επισήμως συνταξιοδοτηθεί κι αυτό του επιτρέπει ελεύθερα να επισκέπτεται τα 34 Σωφρονιστικά Ιδρύματα της Ελλάδος. Κάθε μήνα προσφέρει τις δωρεές του σε εικόνες, είδη ιματισμού και είδη ατομικής υγεινής, όπως ξυριστικά είδη, σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόκρεμες κ.λ.π.

Πολλοί από τους κρατουμένους που αποφυλακίσθηκαν από τον π. Γερβάσιο είναι αλλοδαποί. Αν κάποιοι αποβιώσουν μέσα στη φυλακή, η ΔΙΑΚΟΝΙΑ του πληρώνει τα έξοδα μεταφοράς των σορών τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Το έργο της αγάπης του ξεκίνησε το 1978. Από τότε ο π. Γερβάσιος έχει τιμηθεί με Βραβεία πολλές φορές από την Ελληνική Πολιτεία. Το σημαντικότερο είναι το Βραβείο που του απένειμε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, υπεύθυνος για τις Φυλακές Ελλάδος, δεν φείδεται επαίνων. Ο κ. Μαρίνος Σκανδάμης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, είπε: «Επί δεκαετίες τώρα, ο π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος έχει κάνει εξαιρετικό έργο προσφέροντας ανθρώπινη ζεστασιά και συμπαράσταση στους κρατουμένους».

επιστροφή

Τους Διευθυντές των Καταστημάτων Κράτησης

ΑΡΧΙΜ. ΓΕΡΒΑΣΙΟΣ ΙΩΑΝ. ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ «Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ»

ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

«Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά»

ΤΗΛ.: 23920/25-866, ΦΑΞ: 23920/25-391

e-mail: Info@diakonia-filakon.gr

Τ.Θ. 10 147, 541 10  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

 

           

 

Περαία, 17-12-2013

           Αρ. Πρωτ.: 5074

 

                                                                                                       

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

Προς

Τους Διευθυντές των Καταστημάτων Κράτησης

 

Αγαπητέ μας κ. Διευθυντά,

Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ «Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά» ενθαρρυνόμενη από τη συνεργασία μας στο θέμα των Κρατουμένων, τους οποίους διακονούμε επί 36 συνεχόμενα χρόνια θεραπεύοντας τις ποικίλες καθημερινές ανάγκες τους ηθικά, πνευματικά, οικονομικά και με αποστολή ειδών ένδυσης, υπόδησης, καθαρισμού και άλλα, θέλουμε, με την επικείμενη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, να γράψουμε σε σας, στο προσωπικό σας, στους κρατουμένους σας και στους άνδρες της εξωτερικής φρουράς του Καταστήματος Κράτησης δυο λόγια, σαν έναν εγκάρδιο χαιρετισμό και μια ευχή από καρδιάς.  

επιστροφή

35ΧΡΟΝΑ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Η ΑΓΑΠΗ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Get Adobe Flash player

Η παγκοσμιότητα της αγάπης

 

Εν φυλακή ήμην

 

 Η Εκκλησία της Ελλάδας κοντά στον κρατούμενο

 

Φωτογραφικά στιγμιότυπα

 

Η παγκοσμιότητα της Αγάπης της ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΩΣ ΑΠΟΡΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ <<Ο ΑΓΙΟΣ ΛΗΣΤΗΣ ΤΟΥ ΓΟΛΓΟΘΑ>>

 

 

 

 Αποφυλακίσεις απόρων κρατουμένων από τις πέντε Ηπείρους

 1978-2012

 

 

 

 Ωραίες πορείες με το λαό του Θεού σε φυλακές της Ελλάδας

 και Ευρώπης   1978- 2012

 

 

 

 Αποφυλακίσεις       15.007

 

 Απόρων κρατουμένων από Ελληνικές Φυλακές και Τμήματα Ασφαλείας ανά    

 

 

Νομό (1978-2012)

 

 

 

 

 Αποφυλακίσεις Απόρων Κρατουμένων χωρών της Ευρώπης

από Φυλακές Ελλάδας  και Ευρώπης 1978-2012

 

. Αποφυλακίσεις Απόρων Κρατουμένων χωρών της Αφρικής

από φυλακές Ελλάδας  και Αφρικής  1978-2012

 

 Αποφυλακίσεις Απόρων Κρατουμένων χωρών της Ασίας

από Φυλακές της Ελλάδας και Ασίας  1978-2012

 

Αποφυλακίσεις ανά έτος

 

 

 

Γενικό Σύνολο Εξόδων

 

 

 

Χρονική απεικόνιση των επισκέψεων της ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ σε φυλακές του κόσμου

 

 


 

Αναζήτηση